Chirurgia estetică a feței este una dintre cele mai provocatoare domenii ale medicinei, datorită procedurilor sale prin care se menține aspectul tânăr al expresiei faciale.
Inamicul numărul unu al femeii moderne sunt ridurile ,o armă foarte eficientă în aceasta lupta este și tratamentul cu toxina botulinica.
Botoxul este un medicament fabricat din toxina produsă de bacteria clostridium botulinic, acționează prin blocarea transmiterii impulsului nervos spre mușchii în care a fost injectat, astfel paralizează mușchiul ce cauzează ridurile în mod temporar și reversibil, oferind pielii un aspect neted. Se resoarbe în 2-4 luni, iar activitatea musculară se reface.
Vistabelul este folosit de către chirurgii plasticieni , conține 4 Unități Allergan/0,1 ml, pulbere pentru soluție injectabila, toxina botulinica tip A.
Prin injectarea toxinei botulinica se estompează ridurile:
– ridurile verticale dintre sprâncene,datorate contracției mușchiului corrugator supercilii;
– ridurile transversale ale frunții ,datorate contracției mușchiului frontal;
– ridurile de la nivelul unghiului extern al ochilor, “ crow’s -feet”.
Chirurgul plastic trebuie sa injecteze toxina botulinica exact în mușchiul ce trebuie paralizat și in doza exactă , in caz contrar pot apare accidente nedorite.
Tratamentul cu toxina botulinica este contraindicat următoarelor persoane:
– nu se recomanda persoanelor cu vârsta sub 18 ani;
– nu se recomanda pacienților cu istoric de disfagia, dificultate de a înghiți;
– nu se recomanda asocierea cu antibiotice aminoglicozide, sau cu medicamente ce interacționează cu transmiterea neuromusculara;
– nu se recomanda utilizarea toxinei botulinica in timpul sarcinii, la femeile care alăptează, trebuie sa discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți sa rămâneti gravida sau descoperiți că sunteți gravidă în timpul tratamentului;
– nu se recomanda injectarea in regiuni unde exista focare de infecție;
– nu se recomanda pacienților ce au afecțiuni ce determina scăderea forței musculare( miastenia gratis);
– nu se recomanda celor cu afecțiuni care afectează sistemul nervos( scleroza laterala amiotrofică sau neuropatia motorie);
– nu se recomanda persoanelor care vor prezenta o operație in zona fetei in scurt timp.
Aceasta procedura de injectare a toxinei botulinica poate fi însoțită extrem de rar și de reacții adverse:
-dureri de cap, dureri moderate la locul infectării, înroșirea la locul de injectare,slăbiciune musculară locală, echimoze la locul infectării, iritații mici la locul injectarii, ptoza palpebrala temporara, reacție alergică, uscăciunea a gurii,hematom la locul injectarii.
Intervalul dintre doua injectarii nu trebuie sa fie mai mic de trei luni.
La pacienții cu vârsta de peste 65 de ani, efectele toxinei nu corespund perfect cerințelor. Pacientele trebuie informate cu privire la efectele limitate ale toxinei peste aceasta vârsta , vor fi îndrumate și spre semnarea unui accept suplimentar .
Tratamentul ridurilor de expresie cu toxina botulinica este o procedura estetica nechirurgicala foarte răspândită in practica internațională ,ușor de suportat de către pacienți și care conferă satisfacții deosebite.