Revizia cicatricilor este o optiune viabila pacientilor cu cicatrici post traumatice sau post chirurgicale. Depinzand de severitatea cicatricii, revizia tesutului cicatricial va trebui sa restaureze functionalitatea regiunii respective si aspectul estetic al acesteia.
Indiferent de cauza cicatricilor acestea sunt urate fie datorita protruziei lor sau din contra depresiei lor fata de tegumentele inconjuratoare, pot avea efect de tractiune asupra structurilor anatomice subjacente, pot avea culori diferite de tegumentul normal. Severitatea ei depinde de intinderea si adancimea plagii initiale, de tratamentul aplicat in urgenta, de vascularizarea zonei, de grosimea si culoarea tegumentului respectiv. Unele persoane prezinta predispozitia de a produce cicatrici patologice –Keloide-.
Cicatricele ce prezinta indicatie chirurgicala sunt cele ce fie protruzioneaza sau cele ce au neregularitati in contur, cele inchise la culoare sau cele care reduce functionalitatea zonei respective.
Cicatricile hipertrofice sunt dezvoltate intre hotarele stricte ale plagilor, sunt groase, rosii si ridicate. Cicatricile Keloide prezinta in plus caracteristica de a creste in afara hotarelor plagilor initiale, ele apar frecvent la nivelul lobului urechii, in regiunea soldului, in cea sternala.
Contracturile cicatriceale sunt formele cele mai severe ale cicatrizarii tegumentare si de obicei au loc cand a existat o pierdere mare din suprafata tegumentara, cel mai des le intalnim la cei cu arsuri; acestea afecteaza muschii, tendoanele, articulatiile subjacente, restrictionand mobilitatea normala.
Cicatricile minore beneficiaza strict de tratament injectabil cu steroizi direct in tesutul cicatricial; acestia produc o aplatizare si o reducere a culorii rosii a cicatricilor hipertrofice. De asemenea sunt eficiente si aplicatiile locale cu unguente cu gel siliconic sau cu steroizi.
Toate tehnicile chirurgicale au scpul de a reorienta cicatricile, prin rearanjarea tegumentului din jurul ei, sectionanddu-l pe acesta sub forma de lambouri triungiulare mici (Z-plasty). Acestea sunt repozitionate urmand liniile naturale tegumentare; aceasta metoda ajuta la eliberarea din fortele contracturii cicatriceale.
Expansiunea tisulara este o procedura care se aplica cand exista tegumente normale de vecinatate care pot suporta intinderea.
Injectiile cu colagen sunt folosite pentru a ridica cicatricile la planul tegumentar normal, colagenul fiind o proteina naturala de origine animala. Efectul acestei metode este imediat, darn u permanent, deoarece organismul absoarbe incet colagenul si va trebui reinjectat la 6-9 luni.
Galerie Foto - Inainte si Dupa

