Maladia Dupuytren afecteaza aponevroza de la nivelul palmei si degetelor, tratamentul consta in indepartarea chirurgicala a fasciei modificata patologic si eventual si a celei potential afectate, fiind provocata de ingrosarea si retractia aponevrozei palmare.
Maladia Dupuytren apare la persoanele peste 50 de ani si progreseaza lent.
Cauza este necunoscuta, mai frecventa la barbati, se poate asocia cu factori ereditari, dar si cu;
– consum de alcool;
– diabet zaharat;
– fumat;
– medicamente antiepileptice.
Afectiunea produce o flexie progresiva si ireductibila a unor degete, cele mai frecvent afectate sunt inelarul si degetul mic. Maladia Dupuytren deputeaza prin aparitia unor noduli la nivelul palmei sau a degetelor Cu timpul fascia palmara cuprinsa de modificarile patologice se organizeaza in benzi pretendinoase fibroase, ingrosate, contractate, acest proces cauzind flexia fortata a AMF si incapacitatea acestora de extindere. Aceste benzi fobroase se pot atasa si de pielea din dreptul pliului palmar distal.
Cand procesul se intide la nivelul degetelor, datorita afectarii fasciei acestora, se instaleaza si flexia fortata a articulatiei interfalangiene proximala (AIFP) si ocazional articulatia interfalangiana distala (AIFD) cu modificarea traiectului pachetelor vasculo-nervoase digitale si imposibilitatea abductiei acestora.
Tratamentul chirurgical pentru „Maladia Dupuytren” este de electie in momentul in care pacientul prezinta flexie fortata a AMF de 30 grade.
Daca bolnavul are pe linga flexia AMF si contractura AIFP, trebuie intervenit imediat chirurgical, ca sa-si reia cat mai repede posibil, degetele mobilitatea activa. Acest tip de modificare patologica este mai dificil de corectat, deoarece
pe linga sistemul fascial al degetului la aceasta pozitie concura si structurile ligamentare articulare ce se scurteaza daca afectiune persista mult timp.
Scopul tratamentului chirurgical este refacerea rapida a functionalitatii mainii. El consta in urmatoarele operatii :
– fasciectomie-indepartarea fasciei afectate;
– dermatofasciectomie-indepartarea fasciei si a pielii, afectate in acelasi timp operator;
-fasciotomie, cordoanele fobroase pot fi divizate la bolnavi ce nu li se pot aplica interventii de lunga durata.
Maladia Dupuytren trebuie considerata o afectiune a tesutului conjunctiv, fie regionala, fie mai extinsa, caz in care coexista leziuni similare la nivelul aponevrozei plantare (boala Lederhose) sau corpilor cavernosi (boala Lapeyronie).
Galerie Foto - Inainte si Dupa



