Lipomul face parte din categoria formatiunilor tumorale benigne, se formeaza datorita proliferarii in exces a celulelor adipoase in interiorul unei capsule fibroase subtiri, este situat intre piele si muschi. Poate apare oriunde pe suprafata corpului,acolo unde este tesut grasos, nu le vom gasi la nivelul pavilioanelor auriculare sau la nivelul piramidei nazale, deoarece in aceste zone anatomice nu gasim celule grasoase.
La palpare inregistreaza o consistenta moale, este mobil, este bine delimitat,are suprafata neteda, nu se infiltreaza in tesuturile vecine, tegumentul suprajacent este normal. Poate ramane la aceeasi marime mult timp sau creste foarte incet.
Lipomul nu prezinta potential malign, insa cresterea sa in dimensiune poate determina compresiuni asupra formatiunilor anatomice invecinate.
Pacienti se adreseaza medicului chirurg plastician din motive estetice sau din cauza unei jene fizice sau in situatii mai rare durerea motiveaza actul chirurgical, cand lipomul este in vecinatatea unui nerv pe care il comprima.
Interventia chirurgicala are loc fie sub anestezia generala, fie sub anestezia locala in cele mai multe cazuri. Dupa incizia tegumentara are loc disectia lipomului de jur imprejur,detasarea lui de planurile invecinate, chirurgul trebuie sa fie atent sa-l indeparteze in totalitate, inclusiv capsula fibroasa,in caz contrar sansele de recidiva sunt mari. Trebuie efectuata o hemostaza riguroasa, eventual montarea unui tub de dren in cazul lipoamelor
voluminoase, pentru prevenirea complicatiilor, cum ar fi seromul, hematoamele, sunt foarte rare daca operatia este corect efectuata.
La 14 zile are loc indepartarea firelor de sutura, cicatricea se va matura in 9 luni, timp in care se recomanda un tratament specific anticicatrizant.
Rezultatele postoperatorii sunt senzationale, pacientii se declara multumiti de rezultat.
Galerie Foto - Inainte si Dupa



























