Lipoaspiratia este interventia chirurgicala prin care se realizeaza indepartarea depozitelor adipoase din regiuni anatomice genetic programate ca fiind greu de micsorat – fese, coapse, solduri, abdomen. Pacientul trebuie informat ca operatia nu este o metoda de slabire, ci doa de conturare a corpului, fiind un important factor de stimulare a dorintei de a slabi si prin metode fizice si alimentare.
Aceasta operatie se recomanda pacientilor cu greutate corporala apropiata de normal, cu o piele ce prezinta o buna elasticitate, care a, insa, depozite de grasime in exces localizate in anumite parti ale corpului. La pacientele in varsta, pielea nemaiavand elasticitate, rezultatele estetice nu sunt la fel de bune.
Pacientii trebuie informati ca nu este o operatie usoara si sunt rugati sa se adreseze doar chirurgilor plasticieni care dispun de o sala de operatie cu doatarea necesara executarii operatiei.
Lipoaspiratia se executa fie sub anestezie generala, fie sub analgezie intravenoasa cu anestezie locala sau anestezie peridurala. Operatia dureaza 2-3 ore, si consta in introducerea unei canule speciale in tesutul adipos, prin incizii de 4-5 mm si prin miscari ritmate, repetate ale canulei prin grasime, adipocitele fiind astfel aspirate. Cicatricile mici nu ridica probleme din punct de vedere estetic.
Dupa terminarea operatiei, zonele sunt pansate compresiv pentru a impiedica formarea seroamelor sau hematoamelor. Pe toata perioada internarii cat si postoperator circa 7-10 zile pacientii primesc antibiotic, antitrombotic si antialgic.
Firele se scot la 10-12 zile, recomand pacientilor sa poarte pantaloni sau centuri elastice cel putin 3 luni, cu scopul de a nivela surplusul tegumentar si de a aranja tesutul adipos ramas. Pentru pastrarea rezultatului se recomanda ca pacientul sa urmeze un regim igieno-dietetic cel putin 3 luni postoperator.