Chirurgia schelelor postcombustionale se aplica pacientilor a caror leziune de arsura a fost vindecata integral. Scopul chirurgiei reconstructive in cazul acestor pacienti este de a imbunatatii atat functionalitatea cat si estetica zonei afectate de existenta cicatricilor postcombustionale. Aceasta presupune modificarea tesutului cicatricial atat prin metode nechirurgicale cat si chirurgicale.
Relatia dintre pacient si chirurgul plastician se intinde pe mai multi ani. Tratamentul tesutului cicatricial postcombustional trebuie aplicat mai multe luni de zile pentru a fi benefic, este bine de mentionat fenomenul de reaparitie a contracturii noii cicatrici rezultate in urma unui accident postcombustional, in ciuda tratamentului extreme de efficient, in special la bolnavii tineri ce au prezentat arsuri profunde sip e o suprafata intinsa.
Pacientii ideali sunt cei ce realizeaza ca cicatricile lor nu pot disparea in totalitate, ca se poate realize doar o imbunatatire a functionalitatii zonei respective si a aspectului estetic al ei. Daca contracture cicatriciala limiteaza putin mobilitatea active la nivelul gatului, mainii sau la nivelul piciorului relaxarea chirurgicala a cicatricii se soldeaza cu un real beneficiu.
Cicatrizarile postcombustionale la nivelul fetei creaza probleme la nivelul ploapelor, buzelor, nasului sau la nivelul pielii paroase a scalpului prin pierderea parului.
Cicatricile postcombustionale ce sunt anormal de groase , intinse ca suprafata sau decolorate, pot fi imbunatatite prin metode chirurgicale si nechirurgcale.
Metodele chirurgicale se refera la relaxarea cicatricilor prin Z-plastii, inchiderea defectelor tegumentare prin grefa de piele libera despicata sau in cazuri complexe cu lambouri fie locale, fie de la distanta.
Metodele nechirurgicale se refera la masajul cicatricilor, purtarea feselor elastice(presoterapie), folosirea de topice locale, folosirea injectiilor intracicatriceale cu substante specifice, fizioterapie la nivelul mainilor arse.
Comunicarea este cruciala in atingerea obiectivelor, pacientii trebuie informati asupra a ceea c ear trebui sa se astepte de la aceste interventii chirurgicale atat pe termen scurt cat si pe termen mai lung.
Fiecare pacient este diferit de ceilalti, este un unicat si de aceea chirurgul va trebui sa aleaga un plan terapeutic specific fiecaruia, in functie de complexitatea medicala a fiecaruia.

