Boala pilonidala reprezinta o afectiune inflamatorie, localizata in regiunea sacrococcigiana (zona interfesiera). Boala pilonidala este o infectie cronica, trenanta, intrerupta de acutizari, este cauzata de firele de par, care patrund ca niste burghie in tesutul conjunctiv subcutanat, are la baza reactia inflamatorie la firul de par, la care se adauga in cele mai frecvente cazuri si infectia. Este o boala intalnita frecvent la barbati mai mult decat la femei, se intalneste la adultii tineri intre 20 si 40 de ani.
Cauza aparitiei bolii este incapacitatea firelor de par de a strabate pielea din regiunea sacrococcigiana, acestea efectiv cresc sub piele.
Boala pilonidala este intalnita la sportivii ce practica calaritul, ciclismul, automobilismul, la supraponderali, la cei ce transpira excesiv, sau prezinta o igiena defectuoasa, la cei ce poarta vestimentatie stramta se produce o presiune si iritare continua a regiunii, la persoanele care au firul de par de pe corp gros si rigid. Firele de par din regiunea sacrococcigiana in momentul dezvoltarii lor nu pot strabate tegumentul. Organismul delimiteaza firul de par ca si cum ar fi un corp strain si formeaza un chist in jurul sau.
In prima faza chistul pilonidal se observa ca o formatiune tumorala cu localizare laterala si superior de satul interfesier. Este asimptomatic, singurul semn clinic fiind existenta tumoretei mici la suprafata pielii.
In momentul in care se infecteaza putem stabili aparitia abcesului pilonidal, incep sa se instaleze semnele clinice de tumefacte la nivel tegumentar, jena dureroasa, pulsatila, la asezarea pe scaun pacientul va cauta o pozitie in care sa evite contactul regiunii cu un plan dur, rar se inregistreaza episoade febrile si frison, dupa aparitia foliculitei, foliculii infectati se rup in tesutul subcutanat determinand abcesul.
Atunci cand abcesul pilonidal se deschide la exterior evacuandu-si o parte din continut (puroi urat mirositor si fire de par), suntem in faza abcesului pilonidal fistulizat, fistula reprezinta traiectul intre chist si suprafata pielii, directia lui este centripeta, spre sacru, el devine un tub epitelizat.
In timpul consultatiei chirurgul la examinarea fizica observa manunchiuri de fire de par la nivelul orificiului fistulei. Rar pacientii se prezinta la medic in primele doua faze, cel mai frecvent se adreseaza ajutorului medical cand abcesul a fistulizat.
Diagnosticul se pune prin identificarea deschiderii foliculare epitelizate, care este palpata ca o zona de indurare sub pielea regiunii sacrale. Daca traiectele sunt orientate caudal, ne aflam in fata sepsisului perianal. Diagnosticul diferential se pune cu furunculul, osteomielita sacrala cu sinus de drenaj, granulomul sifilitic sau tuberculos.
Singurul tratament eficient aplicat acestei patologii este cel chirurgical, excizia intregului conglomerat inflamator, in bloc atat focarul abcesului pilonidal cat si intreg traiectul fistulos pana in tesut sanatos, si inchiderea defectului rezultat prin lambouri tegumentaro-grasoase sau musculare din zona anatomica de vecinatate, evitandu-se inchiderea defectului pe linia mediana, datorita complicatiilor tardive. Interventia chirurgicala se executa fie sub anestezia generala fie sub rahianestezie. Indicatiile preoperatorii sunt cele uzuale.
Postoperator pacientul este rugat sa pastreze o igiena locala stricta, sa evite transpiratiile abundente, pe cat posibil o epilare definitiva sau temporara a zonei, recurentele imediate sunt cauzate de o tehnica chirurgicala defectuoasa, cele tardive se datoreaza situatiei locale, adica alti foliculi pilosi se inflamazeaza si dezvolta chistul, abcesul pilonidal si la urma are loc fistulizarea.
Galerie Foto | Inainte si dupa.

